Hae tästä blogista

perjantai 14. toukokuuta 2010

Pikarapsa paimenesta

Meillä oli tehokkaat 2 päivää. Nikolajevitsh pääsi lampaille 4 kertaa hengailemaan ja se oli pidettävä liinassa, koska se oli niin kovin kiinnostunut lampaista!!! Ei voinut pitää irti, kun ei noin pientä voi vielä oikein kouluttaakaan. Sovittiin, että pidän sitä nyt mukana aina kun käyn ja puoli vuotiaana aletaan suhtautumaan sen taipumuksiin ohjailevammin.

No Bonsuli sitten. Voi mikä ilo ja onni! Eileinen oli aivan loistava päivä. Me voitiin jo opetella ajamista ja maahan menemistä, sillä se peijakas lähti kuin lähtikin kiertämään lammaskatrasta erittäin hanakasti. Asiaan vihkiytymättömille voin paljastaa, että se on se juttu! Koirasta ei ole kerääväksi paimeneksi, ellei se ala oma-aloitteisesti kiertää laumaa. Sit kun se alkaa, sitä voi alkaa kouluttaa. Ajaminen taas on sitä, että se kulkee suoraan lampaiden perässä ja vie niitä edellään. Kaikki tapahtuu pysähtymisten, eli maahanmenojen tai seisahtumisten kautta.

Eilen me opittiin molemmat monta asiaa. Tänään se oli selvästi väsynyt eilisestä, joten otettiin lyhyitä treenejä niin, että mä olin lampailla ja Bono kiersi. Mä pidin sauvalla sen turvallisella etäisyydellä lampaista. Sitäpaitsi lampaat ei liikukaan, jos koira tulee liian lähelle.

Swedun lampaat on ahvenanmaalaisia, ja ns. helppoja paimentaa. Ne seuraa ihmistä. Ne eivät myöskään pahemmin stressaannu tällä koulutusmenetelmällä: jos kehässä oli laiskanpuoleinen koira, ne alkoivat vain einestämään. Bortsuilta ne on ilmeisesti oppineet myös sen, että kokemattoman koiran saa luikkimaan tuijottamalla!

Kertakaikkisen onnistunut 2-päiväinen siis. Tänään kaverina oli vielä Max, joka on Nikin kennelistä kotoisin ja joka on treenannut koko talven. Se oli emännällään hyvin hanskassa ja saatiin vähän mallia, kuinka meilläkin syksyllä menee -heh! Oli kyllä niin samasta puusta kuin Bono!

Ai niin, musta tuli kelpie-fani. Ihania koiria! Molempina päivinä oli kivat kelpparit meidän kanssa samalla laitumella.

Joitain kuviakin on, mutta ans kattoo ny. Ei kylläkään omista koirista!