Hae tästä blogista

maanantai 11. elokuuta 2008

Rotumääritelmä

Olen lueskellut aikani kuluksi Rainer Vuorisen Elämää collien kanssa, joka sivumennen sanoen ei lainkaan kerro arkisesta collieperheen elämästä vaan jostain ihan muusta. Olen tutustunut siis arvostetun tuomarin ja collienkasvattajan opastuksella collien rotumääritelmään ja katsellut pampulaakin vereksin silmin.

Siitä olen ihan varma, että kirsu on rotumääritelmän mukaisesti musta, sitä ei varmaan kukaan kiistä. Myös pieni valkoinen tupsukka hännän päässä on vielä olemassa.


Musta kirsu, valkoinen tupsukka: deux points.

Minusta sekin on kiistatonta, että silmät eivät ole pyöreät vaan pikemminkin mantelin muotoiset.


Sitäpaitsi harmahtava sudenpennun kevätturkki on saanut väistyä kesäisemmän, persikanpunaisen unisexasun tieltä. Huomaa myös pepsodenthymy uusilla luomuetuhampailla!

Otsapenger on oikealla kohdallansa silmien seutuvilla, eikö totta, ja aika matala. Pitkällisen jalostustyön tulos näin jalomuotoinen pää, olen oppinut. Huuletkaan ei ymmärtääkseni lerpota ja kallon etuosan linja on kutakuinkin saman suuntainen kuonon ylälinjan kanssa. Siitä kai voi myös olla yhtä mieltä, että kuono on tylpän mallinen? Ei terävä.


Bonolla sanotaan olevan naurava ilme, ja se kuuluu olevan hyvä asia. Näkyykö se tässä, minä ei tietää.

Viheliäistä Vuorisen mielestä on, jos tassut on trimmattu pyöreiksi. Picasso osasi kuulema piirtää täydellisen ympyrän vapaalla kädellä ja musta tuntuu, että se ei muistuttanut alla olevaa muotoa.


Ehkä puikulamainen trimmaus voisi olla hiukan huolitellumpi? Kynnet on sittemmin leikattu.

Ulkoillessa olen havainnut myös, että
a) Bono on innostunut kepeistä, se kanniskelee niitä ja jopa noutaa
b) siinä ihan selvästi on jo rotumääritelmän mukaista lammaspaimenen sähäkkää siksak-liikettä.

Keppiasia ei liity erityisesti collieen, mutta kyllä se yleistä koiramaisuutta vaikutelmaan huomattavasti lisää. Käännökset ovat vielä vähän nuoren iän leimaamia ja kulmistansa pyöreähköjä, mutta kyllä ne sieltä tulee. Onneksi voidaan ulkoilla paljon vapaana ja voidaan harjoitella collien arvolle sopivaa liikkumistapaa. Meidän kulmilla on myös paljon kutkuttavia pulu-, kani- ja hanhiparvia, joiden paimentamisessa taitoja voi hioa.

Kimpassa ollaan muuten myös harjoiteltu ravia sillä tavalla, että sanon "ravi" ja sitten ravataan. Tämä oli ennen selkäepisodia. Lyödään kaikki jonain päivänä ällikällä näyttelykehässä. Jos lyödään. Todennäköisintä kuitenkin on, että ei lyödä. Oikeastaanhan se sopii meidän väkivallattomuuden periatteeseenkin, että ei.

Rotumääritelmä ei mainitse mitään alaleuan piirroista, mutta meilläpä on sellainenkin. Ja hieno onkin!


Rotumääritelmästä tämä puuttuu, mutta kaikki voi maailmassa muuttua! Punertava mömmmö valkoisella alueella on ruusunmarjasosetta eikä kuulu rotumääritelmäuudistushankkeeseen.