Hae tästä blogista

maanantai 12. toukokuuta 2008

Tosikkona

Helsingissä vaikeita eläinsuojelutapauksia hoitava Tuija Saari valittiin vuoden eläinlääkäriksi ja perusteluissa mainittiin mm. se, että hän uskaltaa ottaa esiin myös ikäviä asioita. Tämän päiväisen Hesarin haastattelussa hän sanoi, että "eläimet tarvitsevat hoitoa, eivät rakkautta."

Tämä on minusta tärkeä kysymys, kun tekee eläimen hyvinvointia koskevia päätöksiä. Ja ylipäätänsä eläimen hankkimispäätöksen. Kumpi on tärkeämpää: etsiskellä kaupoista koiralle nojatuolia vai käyttää sekin aika koiran juoksuttamiseen? Mitä teen koiran hyväksi, mitä itseäni varten? Miksi jotkut koirat syövät täytekakkua, mutta niille ei anneta luita?

Olen ajatellut tätä aika paljon, sillä en kuulu niihin, joka huvittuu kuvasta, jossa koiralle on puettu aurinkolasit ja tyrkätty drinksupilli hampaiden väliin. Eräs viisas nainen tenttasi minua siitä, miten aion koiraa pitää, päästänkö sänkyyn, entä sohvalle. Kun sanoin, että sohvalle kyllä, mutta ei petiin, hän kysyi miksi koira ei voi olla lattialla. Hyvä kysymys!

Oikea vastaus kai on, että haluan rapsutella sitä sohvalla loikoillessani - ja haluan tehdä sen itseni vuoksi. Suoraan sanottuna en ole ihan vakuutuunut siitä, onko se koiralle parempi vaihtoehto kuin loikoilla lattialla.

Olen kuitenkin ajatellut, että koiran perustarpeet on aika vähäiset. Koiralle sopiva ruoka, riittävästi liikuntaa ja koiralle soveltuvaa tekemistä. Niistä vain on huolehdittava säännöllisesti, monta kertaa päivässä. Jos niistä huolehtii kunnolla niin jos sitten vielä jää energiaa niin voihan sitä nojatuoliakin lähteä etsiskelemään. Mutta first things first.

Etsiskelin netistä koiran turkin hoitamiseen tarvittavia välineitä ja löysin lemmikkitarvikekaupoista roinaa ihan määrättömästi. Valikoimaa oli koruista huiveihin ja design-kuppeihin ja strassitaluttimiin, mutta yhtään oikeasti kunnollista harjaa en nettiputiikeista bongannut. Hmmmm.....