Hae tästä blogista

torstai 3. kesäkuuta 2010

Vaikea päätös

Mutta se on tehty ja aika on tilattu. 14.6 klo 9.15 pallit lähtee.

Ratkaisevia seikkoja ilmaantui kaksi. Sipoossa tiistaina Bono karkasi keskellä metsää kun ylitettiin pururata. Bono lähti hippulat vinkuen ja pentu perässä. Ne oli teillä tiettymättömillä vaikka kuinka kauan ja Bono ei lähde minkään muun perään kuin koiran. Mutta ei koskaan ennen niin, ettei se olisi totellut ja tullut takaisin, kun komennan. Se oli viimeinen pisara raskauttavien seikkojen maljassa.

Sit mä lueskelin collieyhdistyksen keskustelupalstalla collieomistajien kuvauksia urosten ja narttujen eroista sekä kastraatiokokemuksista ja juuri tämän tyyppiset koirat kuin Bono (häiriöyliherkät koirat, joilla suorastaan yliseksuaalisuutta ja massiivista vinkumista), olivat saaneet avun, jos hoitivat homman nuorina. Koirista tuli kelpo treenikavereita. Joku jopa kertoi, että olivat päässeet eroon stressistä johtuvasta furunkoloosista! Stressihän heikentää immuunijärjestelmää, selvä se.

Ne, jotka leikkauttivat koiransa vasta 5-6-vuotiaina tai myöhemmin totesivat, että koiran käytös ei muuttunut. Astuivat edelleen narttuja etc.

Harmittaa, että näyttelyt jää. Ja huolestuttaa, että jos se laiskistuu. Mutta kaikkea ei voi saada. Jos turkista tulee takkukasa, sitä sit trimmataan, se ei huolestuta. Bono on kumminkin kotikoira 24/7 ja harrastuskaveriksi hankittu, eikä sen kanssa nytkään mikään kouluttaminen edisty, kun se ei keskity mihinkään muuhun kuin pissojen skannailuun ja uhoomiseen.

Kotikoiran funktiokin on tärkeä, sillä sen yksi velvollisuus on ulkoiluttaa Reettaa eikä siitä nyt tahdo tulla oikein mitään, koska se rähjää Reetan kanssa kaikille koirille. Se pysyy kuosissa, jos se on koko ajan käskyn alla lyhyessä hihnassa ja vasta vapaa-komennolla saa haistella ja lorotella. Mutta en voi vaatia, että kukaan muu sen kanssa osaa pitää niin tiukan kurin. Täytyyhän se pystyä hoitoonkin viemään.

Muut uroksen piirteet mua ei haittaa, katkokuseskelut sun muut, se on ihan se ja sama. Jos se joskus jollekin koiralle haukkuu tai intoutuu vahtimaan, sekin on ihan yksi lysti, kunhan se ei olisi koko ajan hälytystilassa. Sitä tässä nyt haetaan.