Hae tästä blogista

torstai 12. elokuuta 2010

Luonteita

Oltiin eilen Sarin kanssa katsomassa collieyhdistyksen luonnetestejä Oulunkylässä ja olipa mielenkiintoinen ilta. Koirien luonne-erot tulee kyllä siinä testissä esiin.

Yksi aivan mahtava narttu siellä oli, Storybook's Gun Love, joka ensinnäkin naamasta oli ihan Bonon näköinen. Ja se luonne! Se sai tulokseksi 193 ja tuomarit tuumivat, että onkohan tämä collie lainkaan, niin harvinaista tuollaiset lukemat kai näillä on. Sanoivat, että toivottavasti se päätyy jalostuskoiraksi. Toki sillä evästyksellä, että kannattaa tutkia vanhemmat ja sisarukset, että onko luonne geneettistä. Emäntäkin oli nimittäin itse rauhallisuus, joten koiran oli niissä tilanteissa ja varmasti kaikkialla muallakin kyllä hyvä ja turvallinen olla.

Testissä siis tarkkaillaan koiran reaktiota ja palautumista erilaisissa luonnetta vaativissa tilanteissa ja tämä oli utelias ja kiinnostunut kaikesta, mutta ei säikkynyt mitään. Se saikin hermorakenteesta +3. Se oli kova, ei kantanut mistään mitään kaunaa, senkun mennä porskutti. Aivan mahtava koira!

Vähän sillä silmällä katselin, ettei Bonoa kannata viedä. Yksi narttu siellä oli, joka käyttäytyi suunnillen niin kuin Niki tällä hetkellä ja se sai tulokseksi 140 pistettä.

Niksukasta puheen ollen sillä on sellainen kehitysvaihe, että se kasvattaa kroppaa. Juur nyt vaikuttaa siltä, että se tavoittelee mäyräkoiramaisia linjoja! Se on myös aika väsynyt tai saattaa kesken kirmailun esim. metsälenkillä väsähtää ihan yhtäkkiä. Muistan, että Bonollakin oli tällainen vaihe samoilla kuukausilla.

Pallit sillä on jo melko isot ja ulkona se nuuskuttaa ja puuskuttaa pissojen haistelutehtävissä erittäin ahkerasti. Olen Nikin kohdalla kyllä tiukempi kuin aikoinaan osasin Bonon kanssa olla, ja vaadin että kävellään kumminkin reippaasti, eikä maleksita tolpilla kohtuuttomasti. Jos suinkin nyt jotenkin vois välttää sitä, että tytöt piakkoin stressaa pakin ihan sekaisin.

Tytöistä puheenollen alakerran Jadella juoksu sen kun jatkuu, mutta Bono vähät välittää. Mikä taivas!