Hae tästä blogista

perjantai 1. huhtikuuta 2011

2 x häkitys

Meillä oli eilen hyvin mielenkiintoinen paimennusrupeama. Tarkoitus oli pikkuaitauksessa molempien kanssa reenata vasenta ja oikeata, eli flankkeja. Nikin teemana oli, että nyt se loppuu se kakkojen haistelu ja syöminen, joten siihen käytettiin aikaa.

Lopulta tuloksekasta oli paineilmalla nenuun suihkaus aina, kun se nokka meni kohti maata. Se kyllä tajusi sen, mutta todettiin, ettei sitä voi enää pysäyttää maahan käskyllä, koska haistelun kieltäminen sekoittuu siihen, että rangaistaankin maahanmenosta, mikä ei suinkaan ole tarkoitus. Nyt pitää sit opettaa sille, että se istuu, kun se pysäytetään. Sana pitäisi siihen keksiä, sillä seis-käsky on tarkoittanut meillä tokossa seisomaan pysähtymistä. Kaikenlaista uutta haastetta, mutta Niki kyllä pääsi hommasta jyvälle ja hilputti tosi nätisti katraan ympäri molempiin suuntiin.

Tällä tiellä kannattaa jatkaa, koska kun sen huomion saa pois hajuista, se paimentaa erittäin halukkaasti ja intensiteetillä ja lampaat liikkuu tosi hyvin. Sääli sinänsä, että nyt pitää hinkata uusi pysäytyskäsky, koska maahanmeno sujui nyvin. Tosin se vaatii vähän reeniä siviilissä, sillä maahanmeno me saatiin samalla taktiikalla hyväksi viikon kotiharjoittelun tuloksena. Niki osaa heti, kun se vain hoksaa, mitä sille yritetään opettaa.

Kävi niin, että kun sain sen pikkuaitaukseen kaiken haistelukurmotuksen jälkeen, Niki oli niin ponteva, että lampaat karkasivat aitauksesta ennen kuin sain portin kiinni. No, ei siinä mitään. Häkitettiin ne sitten ex tempore, ja kyllähän me ne kiharakarvaiset leidit sinne aitaukseen saatiin, vaikka pari kertaa kyllä piti sitä ensin harjoitella. A&O on siinä hommassa, että koira pysähtyy juuri sillä hetkellä, kun lampaat on saatu kääntymään aitauksen portille ja heti, kun sille se käsky annetaan.

Bonon kanssa oli tosenlaiset kommervenkit. Sitä kai pelotti pikkuaitauksessa, koska se oli hyvin haluton juoksemaan lampaiden ympäri ja se vain tarjosi vain maatamenoa siten, että se käänsi vielä selän lampaille! Lopulta siirryttiin väljempään tilaan ja siellä se innostui niitä kuljettelemaan, tosin se teki omia kunniakierroksiaan pikkuaitauksen ympäri sieltä vauhtia hakien. Lopuksi kumminkin me Bonon kanssakin saatiin ajettua lampaat takaisin pikkuaitaukseen, eli molempien kanssa tehtiin elämämme ekat häkitykset!

Mama on luonnollisesti ihan intoa piukassa tästä hyvätä! Ilmeisesti jotain edistystä tapahtuu, vaikkei se aina siltä tunnukaan.