Hae tästä blogista

torstai 7. huhtikuuta 2011

Paimennuksen taika

Jotain edistysaskeleen tapaista meille on nyt tapahtunut paimennuksessa. Ollaan viikolla opeteltu Nikin kanssa uusi käsky: sit down. Se tarkoittaa, että liikkeestä pampula istahtaa VÄLITTÖMÄSTI ja sitä on harjoiteltu lelulla riehumalla. Se toimi tänään kuin... taika. Nyt pysyy nenä irti maasta ja touhu oli hallittua, koira oli paremmin kuulollla ja katse ja keskittyminen pysyi lampaissa. Emännän koko keskittyminen sen sijaan oli koirassa. Tuntui hyvältä ja ohjauskin kuulema näytti hyvältä.

Ekalla kierroksella Niki räyskytti, kun pidin sen tiukassa hanskassa, mutta tokalla kerralla se jo tiesi mitä tuleman pitää, joten se rentoutui ja teki, mitä pyydettiin.

Se on ihme epeli, kun se oppii kaikki kerrasta!

Ratana oli portteja, joita piti kiertää - ja siinä oli pikku pakkokin saada koira tottelemaan, koska muuten lampaat olisivat juosseet päin portinpieliä ja kaataneet niitä.

Bono meinasi ekalla kerralla, että se luumuilee maman jaloissa ja sieltä tekee yllätyshyökkäyksiä lampaita kohti, mutta se saatiin karsittua niin, että tokalla kerralla Bonon touhukin näytti ja tuntui ihan paimentamiselta. Sen verran jouduttiin kuitenkin ottamaan kova kovaa vastaan, että Marikakin nauroi, ettei Bono todellakaan ole mikään keskivertocollie! Se siinä on hyvä, että vaikka se yrittää mitä tahansa, se kestää ojennuksen. Ja sitä on pakko ojentaa ja neuvoa aika kovasti, koska muuten se ei tiedä, mitä sen pitäisi tehdä ja homma menee päämäärättömäksi juoksenteluksi ja haukkumiseksi. Kun se rentoutuu, sillä on hyvä etäisyys lampaisiin, se kiertää ne aika laajalla kaarella.

Pahus, ettei päästä kahteen viikkoon. Pääsiäinen sotkee maman työvuorot pahemman kerran ja tulee kahden viikon pakollinen reenitauko. No, molemmille on toukokuuksi myös varattu vakkarivuorot.

Täytyy tällä välin jatkaa uudelleen alkaneita toko-treenejä. Tällä viikolla tosin tehtiin Nikin kanssa vain seuraamista ja sit down - käskyä paimennusta varten. Siinä sivussa se tuli tosin oppineeksi, kuinka auton takapaksiin hypätään, joten ei paskempi viikko ollenkaan!

Tähän asti se on kiivennyt autoon niin, että se nostaa etutassut puskurille ja odottaa, että ojennan vasemman käden astinlaudaksi ja siitä se on sitten ponnistanut. Nyt hän osaa hypätä kokonaan itse!

Kaikenlaista edistystä!